Jei vaikai iš daržovių valgo tik bulves, o nuo žuvies kvapo sprunka iš virtuvės, kaip juos įtikinti sveikai maitintis? Kokie pavyzdžiai veikia, o kokie – tik dar labiau didina jų užsispyrimą?
Klaipėdos universiteto docentė, šeimos gydytoja Lolita Rapolienė žino ne vieną pavyzdį, kai nepilnamečiai be bul
„Cholesterolis“ nėra tik dar viena eilutė kraujo tyrimų lentelėje. Padidėjęs „blogasis“ cholesterolis (MTL) medikų vertinamas kaip sudėtinga problema, todėl ir sprendimai jai yra kompleksiniai. Svarbu tai, kad cholesterolio padidėjimas yra neatsiejamas nuo trombų (kraujo krešulių) susidarymo ri
Norintys sulieknėti dažnai daro tą pačią klaidą – pirmiausiai iš savo mitybos raciono išbraukia riebalus. Vis dėlto specialistai jau kurį laiką bando pakeisti šį stereotipą, primindami apie riebalų nepakeičiamumą dalyvaujant įvairiuose organizmo procesuose ir padedant įsisavinti riebaluose tirpius vitaminu
Ieškodami sveikos mitybos patarimų, galime lengvai pasiklysti. Vieni žeria argumentus, kodėl reikia nevalgyti mėsos, kiti tvirtina, kad mityboje turi vyrauti riebus maistas, treti skatina atsisakyti apdoroti maistą aukštoje temperatūroje, nes taip sveikiausia. Kadangi nėra vieno principo tinkančio visiems, negalime kategori&sc
Virškinimas – suvalgyto maisto pavertimas mūsų kūnui būtina energija ir statybinėmis medžiagomis – yra subtilus ir sudėtingas procesas. Ne veltui virškinimo organai užima daugiausiai mūsų kūno ertmės. Priklausomai nuo valgomo maisto, jo suvirškinimas užtrunka nuo vienos iki keturių valandų. Tačiau pe
Patarimai, kurie padės palaikyti kepenų veiklą:
- valgykite reguliariai,
- mažinkite porcijų dydį (saujos dydžio porcija, jei turite antsvorio),
- gaminkite maistą ant garų, virkite, troškinkite,
- dažniau rinkitės augalini, šviežią, neapdorotą maistą, vartokite daugiau grudų, ląstelienos, kurios g
VENKITE:
1. Druskos. Druskos perteklius organizme kaupia skysčius, didina kraujo spaudimą. Jos maiste turėtų būti ne daugiau 3-4 g per dieną.Pagrindiniai maisto pramonėje naudojami konservantai yra druska ir cukrus. Jei perkate paruoštą maistą, tikrinkite informaciją etiketėse. Namuose maistą gardinkite natūraliai: ž