
Kaip mažinti cholesterolio lygį ir trombozės riziką pasitelkiant mitybą?
„Cholesterolis“ nėra tik dar viena eilutė kraujo tyrimų lentelėje. Padidėjęs „blogasis“ cholesterolis (MTL) medikų vertinamas kaip sudėtinga problema, todėl ir sprendimai jai yra kompleksiniai. Svarbu tai, kad cholesterolio padidėjimas yra neatsiejamas nuo trombų (kraujo krešulių) susidarymo rizikos. Šis procesas gali sukelti rimtas sveikatos problemas, tokias kaip infarktas ar insultas. Štai kaip tai vyksta:
1. Aterosklerozės vystymasis
Kai MTL („blogasis“) cholesterolis yra per didelis, jis gali prasiskverbti į arterijų sieneles ir kauptis ten. Šis kaupimasis formuoja aterosklerozines plokšteles, kurios susideda iš cholesterolio, riebalų, kalcio ir kitų medžiagų. Plokštelės sukelia arterijų sienelių sustorėjimą ir standėjimą, vadinamą ateroskleroze.
2. Arterijų susiaurėjimas
Aterosklerozinės plokštelės siaurina arterijų spindį, ribodamos kraujo pratekėjimą. Sumažėjęs kraujo pratekėjimas gali sukelti organų ir audinių deguonies ir maistinių medžiagų trūkumą, kas silpnina širdies raumenį ir kitus organus.
3. Plokštelių plyšimas
Plokštelės gali plyšti ar suskilti, o tai sukelia organizmo gynybos mechanizmą – kraujo krešėjimą. Plyšusi plokštelė išskiria medžiagas, kurios pritraukia trombocitus ir kitus kraujo krešėjimo faktorius į pažeistą vietą, formuojant kraujo krešulį (trombą).
4. Trombozės vystymasis
Susidarius trombui, jis gali dar labiau užkimšti arteriją arba atitrūkti ir keliauti per kraujotaką, užkimšdamas mažesnes kraujagysles. Tai gali sukelti ūmią širdies išemiją (širdies priepuolį) arba smegenų išemiją (insultą), priklausomai nuo to, kur trombas sustoja.
5. Uždegimas
Didelis MTL kiekis taip pat skatina uždegiminius procesus kraujagyslėse, kurie dar labiau apsunkina aterosklerozinių plokštelių stabilumą ir didina trombozės riziką.
Jei žinote, kad jūsų cholesterolis padidėjęs, imkitės reikiamų priemonių
Be jau 100 kartų girdėtų patarimų „daugiau sportuokite, mažiau nervuokitės, atsisakykite žalingų įpročių ir t.t.“, pažvelkime konkrečiai kokie mitybos pokyčiai padėtų pasiekti norimų pokyčių kontroliuojant cholesterolį.
Ką keisti mityboje?
• Mažinkite sočiųjų ir transriebalų vartojimą. Šie riebalai didina „blogojo“ cholesterolio (MTL) lygį. Rekomenduojama mažinti riebios mėsos, sviesto, sūrių ir perdirbtų maisto produktų.
• Atsisakykite cukraus, mažinkite angliavandenių kiekį maiste, mat šios maistinės medžiagos reikšmingai prisideda prie trigliceridų kiekio padidėjimo, sutrikdo lipidų apykaitą.
• Didesnį dėmesį skirkite nesočiosioms riebalų rūgštims: omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvyje, jos gali padėti padidinti „gerojo“ cholesterolio lygį (DTL) ir mažinti trigliceridų kiekį kraujyje, taip pat gerina kraujotaką.
• Vartokite daugiau skaidulinių medžiagų: skaidulos, esančios avižose, pupelėse, daržovėse, padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje.
• Papildykite mitybą tiesiogiai „blogąjį“ cholesterolį veikiančiais augalais ir jų deriniais: raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių, bergamočių, polikosanolio, ciberžolių, česnako, cinamono ir kitų prieskonių.
• Papildykite mitybą trombozės riziką mažinančiais produktais: natto maistas (tradicinis japonų pusryčių patiekalas iš raugintų pupelių, kurio sudėtyje didelis kiekis natokinazės fermento), žuvų taikai, alyvuogių aliejus su dideliu kiekiu polifenolių, kt.
• Dažniau rinkitės raugintus maisto produktus. Rauginti produktai gali padėti mažinti trombozės riziką per įvairius mechanizmus, įskaitant žarnyno mikrobiotos gerinimą, uždegimo mažinimą, cholesterolio lygio reguliavimą, kraujospūdžio mažinimą.


