Fjord | visisveiki.lt

Fjord

8 produktai

Kas yra žuvų taukai?

Žuvų taukai – natūralūs riebalai, dažniausiai išgaunami iš ančiuvių, skumbrių, sardinių ar menkių kepenų. Smulkios laukinės riebios žuvys paprastai yra mažiau užterštos ir savyje kaupia didesnį kiekį naudingųjų omega-3 rūgščių. Organizmas pats nepasigamina Omega-3 – todėl būtina jų gauti su maistu arba maisto papildais. Papildai gali būti kapsulių, skystos arba kramtomos formos. Labai svarbu juos pasirinkti su kuo stipresne Omega-3  koncentracija, būtent aktyvia EPR ir DHR rūgščių forma.

 

Ką reiškia EPR ir DHR?

EPR ir DHR– tai dvi pagrindinės omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose. Jos suteikia daugiausiai naudos sveikatai.

• EPR (eikozapentaeno rūgštis) – padeda palaikyti širdies veiklą, kraujotaką, kraujagysles, mažinti uždegimus organizme, prisideda prie geros nuotaikos ir imuninės sistemos veiklos.
• DHR (dokozaheksaeno rūgštis) – labai svarbi smegenų veiklai, atminčiai, dėmesio koncentracijai, regėjimui, taip pat labai reikalinga vaisiaus vystymuisi nėštumo metu, imunitetui.

 

Kokia yra žuvų taukų / Omega-3 nauda ?

Žuvų taukai, o ypač jų veikliosios medžiagos – omega-3 rūgštys EPR ir DHR – yra vieni iš seniausiai žinomų ir geriausiai moksliškai ištirtų maisto papildų. Jie naudingi beveik kiekvienai kūno ląstelei, todėl juos verta vartoti nuolat.

Ypač vertingi yra stiprūs žuvų taukai, kuriuose yra daug EPR ir DHR – jų pakankamas kiekis kasdien gali turėti teigiamą poveikį:

• imuninės sistemos veiklai ir uždegimų reguliavimui;

• širdies ritmui, kraujospūdžiui ir kraujagyslių elastingumui;

smegenų veiklai, atminčiai, dėmesio koncentracijai ir nuotaikai;

• regėjimo funkcijai ir akies tinklainės sveikatai;

• apsaugai nuo oksidacinio streso ir ląstelių senėjimo;

• sąnarių judrumui, raumenų lankstumui ir reumatoidinio artrito simptomų mažinimui;

• kaulų tvirtumui ir osteoporozės rizikos mažinimui;

• ląstelių sveikatai, susijusiai su tam tikrų vėžio formų rizikos mažinimu.

 

Kada geriausia vartoti žuvų taukus?

Geriausia žuvų taukus vartoti valgant, su maistu, kuriame yra riebalų – tai pagerina veikliųjų medžiagų EPR ir DHR įsisavinimą organizme.

 

Kokia yra žuvų taukų nauda nėščiosioms?

Žuvų taukai (omega-3, ypač DHR) yra labai naudingi nėščiosioms ir būsimam kūdikiui:

• Vaisiaus smegenų vystymuisi – DHR būtina tinkamam kūdikio smegenų augimui ir neuronų formavimuisi.

• Regėjimo formavimuisi – DHR kaupiasi tinklainėje ir prisideda prie normalaus regos vystymosi.

• Nėščiosios emocinei pusiausvyrai – omega-3 gali padėti sumažinti nerimą, stresą ir pogimdyvinės depresijos riziką.

• Nėštumo trukmei ir svoriui – tyrimai rodo, kad omega-3 gali padėti sumažinti priešlaikinio gimdymo riziką ir padidinti kūdikio gimimo svorį.

• Širdies ir kraujagyslių palaikymui – saugo motinos širdies veiklą bei mažina kraujospūdžio padidėjimo riziką.

• Imuninės sistemos palaikymui – padeda stiprinti motinos atsparumą infekcijoms nėštumo metu.

 

Svarbu: prieš pradedant vartoti bet kokius papildus nėštumo metu – būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

 

Kokie yra geriausi omega-3 papildai?

 

Žuvų taukus rinkitės pagal šiuos kriterijus:

  1. Daugiau Omega-3 (EPR ir DHR)  – daugiau naudos sveikatai

• Ieškokite papildų, kuriuose yra koncentruotos omega-3 formos – bent 700 mg Omega-3 (600 mg EPR + DHR) kapsulėje, o skystoje formoje PUSĖJE arbatinio šaukštelio (2,5 mg) yra bent 1600 mg Omega-3 (1400 mg EPR+DHR.
• Kuo didesnė koncentracija – tuo mažiau reikia suvartoti.

 

  1. Žuvų taukų forma lemia omega-3 pasisavinimą organizme


Moksliniai tyrimai rodo, kad inovatyvi ir geriausiai pasisavinama yra re-esterifikuotų trigliceridų Omega-3 forma.

! Įdomu!  Lietuvoje jau galima rasti Norvegijos mokslininkų sukurtą kramtomą formą, kuri turi beveik 40% geresnį biologinį omega-3 prieinamumą, nei iš įprastų kapsulių.

 

  1.  Aukščiausia žaliavos kokybė – veiksmingesnis produktas

• Vieni geriausių žuvų taukų yra gaminami iš švarios, mažai užterštos žaliavos – dažniausiai smulkių, riebių, laukinių žuvų.
•  Siekiant užtikrinti maksimalų kokybės lygį, kiekviena žuvų taukų partija turėtų būti tikrinama nepriklausomų trečiųjų laboratorijų pagal tarptautiniu mastu pripažintą metodiką.

• Išskirtinai aukštos kokybės žaliava gali turėti sertifikatus (IFOS, GOED, EP, USP), patvirtinančius mažą teršalų (sunkieji metalai, dioksinai, PCB) kiekį.

 

  1. Stabilumas ir apsauga nuo oksidacijos

• Ieškokite papildų su stipriais antioksidantais, kurių veiksmingumas apsaugant žuvų taukus nuo oksidacijos yra įrodytas moksliškai pvz., tokoferoliais, rozmarinų ekstraktu, alyvuogių aliejumi.
• Pažangūs gamybos procesai, pavyzdžiui daugiapakopė molekulinė distiliacija, taip pat užtikrina apsaugą nuo oksidacijos ir taršos.

 

  1. Malonus skonis ir kvapas

Dar vienas aukštos kokybės įrodymas – malonus kvapas ir skonis. Jei nemėgstate žuvies, rinkitės žuvų taukus be žuvies skonio, kad kasdienė žuvų taukų vartojimo patirtis būtų maloni.

 
  1. Patikimas gamintojas ir skaidri sudėtis

    Rinkitės aukščiausius kokybės kriterijus atitinkančius gamintojus, kurie atvirai pateikia pilną riebalų rūgščių profilį (EPR ir DHR), o ne tik bendrą omega-3 kiekį.
     
  2. Prisidėkite prie tvarumo

    Verta rinktis žuvų taukus su „Jūros draugo“ FOS sertifikatu (Friend of the Sea ), nes jis užtikrina, kad žaliava išgauta atsakingai, iš tvarių išteklių (dažniausiai smulkesnių riebių, laukinių žuvų, kurios greitai ir lengvai atsinaujina), saugant vandenynus ir žuvų populiacijas ateities kartoms.
     

Kiek reikia vartoti žuvų taukų/omega-3?

Šiuolaikiniam žmogui omega-3 reikia vartoti daugiau nei bet kada anksčiau dėl šių priežasčių:

• Omega-6 perteklius mityboje – dėl augalinių aliejų ir perdirbto maisto vartojimo sutrinka omega-6 ir omega-3 balansas, o tai skatina uždegiminius procesus organizme.
• Sumažėjęs žuvies vartojimas – daugelis žmonių nevalgo pakankamai riebių jūrinių žuvų, kurios yra pagrindinis omega-3 šaltinis. Lietuvoje ypač mažai žuvies suvalgo vaikai.
• Prasta žuvų kokybė – daug didelių žuvų yra užterštos sunkiaisiais metalais, PCB ir kitomis kenksmingomis medžiagomis, todėl jų vartoti žmonės vengia.

• Didėjantis oksidacinis stresas – spartus gyvenimo tempas, oro tarša, stresas ir netinkama mityba skatina ląstelių oksidaciją, kurią slopinti padeda omega-3.
 

Pasaulinė omega-3 rūgščių organizacija (Global Organization for EPA and DHA Omega-3 (GOED)), įvertinusi naujus tyrimus ir turimus įrodymus, pateikia tokias rekomendacijas:

  • kiekvienam sveikam suaugusiam žmogui: nuo 500 mg (EPR+DHR);
  • nėščioms ir maitinančioms moterims: nuo 700 iki 1000 mg EPR ir DHR, iš kurių bent 300 mg turi būti DHR;
  • suaugusiems žmonėms, siekiantiems apsisaugoti nuo širdies ligų: nuo 1 iki 5 g.

 

Europos maisto saugos tarnyba (European Food Safety Authority (EFSA)) (EMST) rekomenduoja suaugusiems žmonėms kasdien suvartoti nuo 250 mg per dieną EPR ir DHR, tačiau šis kiekis skiriasi nuo siektinų sveikatos tikslų:

  • jeigu siekiama palaikyti normalų kraujo trigliceridų kiekį – 2 g/ parą,
  • jeigu siekiama palaikyti normalų kraujo spaudimą – 3 g/ parą,
  • suaugusiems žmonėms papildomai suvartoti iki 5 g EPR ir DHR per parą yra saugu, o papildomas DHR suvartojimas iki maždaug 1 g per parą nekelia jokio pavojaus ir vaikams.