Kodėl aliejus yra daugiau nei tik salotų padažas?
Norintys sulieknėti dažnai daro tą pačią klaidą – pirmiausiai iš savo mitybos raciono išbraukia riebalus. Vis dėlto specialistai jau kurį laiką bando pakeisti šį stereotipą, primindami apie riebalų nepakeičiamumą dalyvaujant įvairiuose organizmo procesuose ir padedant įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus.
Italijoje užaugęs ir įvairių šalių restoranų virtuvėse dirbęs šefas Mateo Covacci pasakoja, kad jo gimtinėje sunaudojami milžiniški kiekiai alyvuogių aliejaus ir tai ypač vertinamas ingredientas, ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo naudingų savybių. „Paklauskite bet kurio italo ir tikrai išgirsite, kad pirmojo spaudimo, ypač tyras, alyvuogių aliejus yra tikras eliksyras, kuris yra antioksidantų šaltinis, naudingas kaulų, širdies veiklai, svarbus pasisavinant tam tikras medžiagas“, – komplimentus taip kontraversiškai vis dar vertinamam ingredientui beria virtuvės šefas.
Pasaulyje vis daugėja ir aliejaus someljė, nes renkantis jį svarbu pagalvoti, kokiems patiekalams jį naudosite, kokio skonio ir savybių ieškote. Dažnai vis dar nustembama, kad aliejų lentyna tikrai neapsiriboja rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių aliejais, čia galima rasti ir linų sėmenų, kanapių, vynuogių kauliukų, avokadų ir dar daugybės kitų rūšių aliejus.
Išmanyti visas aliejaus savybes yra atskiras mokslas, todėl virtuvės šefas ragina visada pasitikėti profesionalais ir eiti į specializuotas aliejaus parduotuves, kur galite užduoti visus rūpimus klausimus, netgi paragauti norimo aliejaus. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, anot M. Covacci, yra labai universalus ir turėtų būti ragaujamas lyg vynas – jo skonis priklauso nuo regiono, kuriame buvo auginamos ir spaudžiamos alyvuogės.
Kanapių aliejus, šefo teigimu yra kiek kaprizingesnis, nes jį lengva perkaitinti aukštoje temperatūroje, tačiau yra puikus baigiamasis akcentas ruošiant daržovių patiekalus ar padažus.
Tiesa, kiek rečiau sutinkamas juodųjų ikrų aliejus yra daugeliui naujiena. „Jis skamba labai išskirtinai ir, tikėtina, ateityje bus dažniau naudojamas gaminant, ypač restoranuose, kur virtuvės šefai visada ieško naujų gastronominių patirčių“, – ekstravagantišką aliejų aptaria virtuvės šefas.
Ne tik skonis
Vis dėlto aliejus nepamainomas ingredientas ne tik ruošiant maistą, bet taip pat yra gaminant kosmetiką ar maisto papildus.
Riebalai yra nepamainomi riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip D, E, A įsisavinimui. Pasak vitamino D „Oilesen D3“ prekės ženklo atstovų, vitaminas D yra tirpus aliejuje, todėl ištirpintas kokybiškuose, sveikatai palankiuose aliejuose, pavyzdžiui, pirmojo spaudimo alyvuogių, juodųjų ikrų ar kanapių aliejuje šis vitaminas geriau pasisavinamas organizme.
Nepaisant tvyrančių mitų, riebalai yra nepakeičiama maistinė medžiaga, kurios turėtų netrūkti mitybos racione. Jie dalyvauja įvairiuose gyvybiniuose procesuose ląstelėse, padeda užtikrinti sklandžią smegenų, širdies ir kitų organų veiklą.
Svarbu prisiminti, kad rūpinantis savo savijauta reikėtų nepamiršti skirti dėmesio sveikai ir subalansuotai mitybai, pasirūpinti, kad racione netrūktų šviežių vaisių ir daržovių, leisti laiką gryname ore ir būti fiziškai aktyviems.