
Ką valgyti, kad kepenys būtų sveikos?
Patarimai, kurie padės palaikyti kepenų veiklą:
- valgykite reguliariai,
- mažinkite porcijų dydį (saujos dydžio porcija, jei turite antsvorio),
- gaminkite maistą ant garų, virkite, troškinkite,
- dažniau rinkitės augalini, šviežią, neapdorotą maistą, vartokite daugiau grudų, ląstelienos, kurios gausu daržovėse,
- žuvį valgykite ne mažiau nei 2-3 kartus per savaitę,
- gerkite pakankamai vandens,
- papildykite mitybą kepenis saugančiais augalais (pavyzdžiui deriniu iš kurkumino, silimarino ir piperino), trūkstamais vitaminais ir mineralais.
- neužkandžiaukite tarp pagrindinių patiekalų, jei turite antsvorio,
- ribokite druską, keiskite druską prieskoninėmis žolelėmis,
- atsisakykite perdirbtų maisto produktų,
- venkite maisto produktų su pridėtiniu cukrumi,
- mažiau valgykite riebios mėsos, dešrų,
- nepadauginkite vaisiu (2-4 vaisiai per dieną),
- venkite alkoholio,
- nevartokite vaisvandenių,
- ribokite stipriai gazuotus gėrimus.
Aptarkite su gydytoju baltymų, riebalų, angliavandenių proporcijas jūsų dienos racione, nes jos yra kintančios priklausomai nuo jūsų sveikatos.
BALTYMAI
Baltymai yra svarbus kepenų ląstelių (hepatocitu) regeneracijai ir yra svarbių aminorūgščių šaltinis - tai apsaugo nuo riebalų kaupimosi kepenų ląstelėse. Baltymų trūkumas gali lemti suriebėjusių kepenų uždegimo vystymąsi. Kita vertus, baltymu perteklius sąlygoja inkstų funkcijos sutrikimą, inkstų funkcijos nepakankamumo vystymąsi. Todėl labai svarbus yra baltymų balansas.
Gyvūninių baltymų šaltiniai:
- žuvis,
- jūros produktai,
- vištiena,
- kiaušiniai,
- pienas ir jo produktai ir kt.
Augalinių baltymų šaltiniai:
- grūdai (kviečiai, rugiai, ryžiai, kukurūzai, miežiai),
- sėklos ir riešutai,
- ankštines daržoves (pupos, pupeles, lęšiai, sojos, spindulines pupuolės, avinžirniai, žirniai), grūdai (kviečiai, rugiai,
ryžiai, kukurūzai, miežiai).
Jei jūsų kepenys suriebėjusios:
Naudinga baltyminė dieta: 25% baltymų, sumažintas paprastųjų angliavandenių kiekis. Padidinto baltymo dieta, esant nutukimui, sąlygoja didesni riebalines masės sumažėjimą ir mažesnį neriebalinės masės netekimą.
Jei jums kepenų cirozė (surandėjimas, sukietėjimas):
Rekomenduojama suvartoti 10-20% per parą.
Sergant kepenų ciroze sumažėja baltymų sintezė. Kai trūksta baltymų, daugėja komplikacijų (širdies, plaučių): nyksta širdies, diafragmos, skeleto raumenys, mažėja krūtinės ląstos paslankumas, mažėja imunitetas, blogiau gyja žaizdos, pooperacinės siūlės; didėja šalutinis vaistų poveikis.
Dažniau pakeiskite mėsą ankštinėmis daržovėmis, praturtinkite racioną pieno produktais, nes augaliniai ir pieno baltymai yra geriau toleruojami.
RIEBALAI
Jei per parą suvartojate mažiau nei 20% riebalų, susiduriate su rizika, jog bus nepakankamas vitamino E ir nepakeičiamų, būtinųjų riebalų rūgščių kiekis organizme.
Sočiosios riebalų rūgštys - 10%
Pagrindiniai šaltiniai – gyvūniniai riebalai, mėsos, pieno produktai, kiaušiniai, kai kurie augalinės kilmės produktai – kakavos sviestas, palmių aliejus, kokoso riešutas.
Linolo riebalų rūgštys – 5-8%.
Kanapių, saulėgrąžų, kukurūzų, medvilnės aliejai ir kt.
Alfa linoleno riebalu rugštis– 1-2%.
Sėmenų aliejus, sojų ir rapsų aliejus, graikiniai riešutai.
Transriebalų - iki 1% (jų geriau visai vengti).
Kepimui skirti riebalai, margarinas, margarinas kepiniams, pyragai, sausainiai ir kiti kepiniai, konditerijos gaminiai, padažai ir kt.
Polinesočiosios riebalų rūgštys (EPA, DHA) 6-10%.
Omega 3 šaltiniai:
- šaltų vandenų jūros žuvys: Aliaskos lašiša, sardinės, ančiuviai, skumbrė, alsė, silkė, upėtakis.
- kanapių sėklos ir aliejus, graikiniai riešutai ir jų aliejus, Brazilijos riešutai, moliūgų sėklos, sezamo sėklos, linų sėmenų aliejus, garstyčių sėklos,
- avokadas, tamsiai žalios lapinės daržovės (lapinis kopūstas, špinatai, garstyčių lapai), grūdai, spirulina, kviečių gemalų aliejus ir kt.
Omega 6 šaltiniai:
-
paukštiena, kiaušiniai, riešutai, lukštentos sezamo sėklos, grūdiniai, duoniniai produktai, košės, dribsniai, kietieji kviečiai, kviečių gemalai, pilno grūdo duona, gyvūniniai riebalai, dauguma augalinių aliejų (alyvuogių aliejus, sezamų aliejus, vynuogių sėklų aliejus, nakvišos aliejus, rapsų aliejus, linų sėklų aliejus ir kt.), moliūgų sėklos, riešutai, ir kt.
Jeigu sočiąsias riebalų rūgštis dažniau pakeisite polinesočiosiomis, galite sumažinti gliukozės lygį kraujyje, arterinį kraujospūdį, pagerinti cholesterolio rodiklius.
Transriebalai didina „blogojo“ cholesterolio ir mažina „gerojo“ cholesterolio kiekį. Jei per dieną suvartojama daugiau nei 2% transriebalų, rizika mirti nuo širdies ligų išauga 20–32%.
ANGLIAVANDENIAI
Paprastieji angliavandeniai didina kepenų suriebėjimo riziką. Jų gausu perdirbtuose maisto produktuose, saldumynuose, saldžiuose gėrimuose ir kt. Daugiausia jų yra cukruje, pieno cukruje, augaliniame cukruje.
Angliavandenių rūšys:
- Disacharidai
- Sacharoze
maltoze, laktoze
- Monosacharidai
- Gliukoze ir fruktoze
Daugiausia yra vaisiuose, meduje.
Daugiausia yra vaisiuose, meduje.
- Polisacharidai
- Krakmolas
Daugiausia yra bulvėse, duonoje
- Lasteliena
- Celiulioze,
- ligninas,pektinas
Daugiausia yra grudiniuose augaluose
KOMPLEKSINIAI
Fruktoze sutrikdo sotumo mechanizmus, didina šlapimo rūgšties kieki kraujyje, o tai didina arterines hipertenzijos rizika. Dirbtiniai saldikliai keicia žarnyno mikrofloros profili ir skatina nutukimą.
Perdirbtas maistas dažnai yra praturtintas fruktoze ir sacharoze. Fruktoze vartojama kaip saldiklis, gaminant saldžius vaisvandenius, sultis, žele, džemus. Fruktozė sutrikdo sotumo mechanizmus, didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje, o tai didina arterinės hipertenzijos riziką. Dirbtiniai saldikliai keičia žarnyno mikrofloros profilį ir skatina nutukimą.
SAUGOKITĖS
Mononatrio gliutamato – skonio stipriklio vartojimas didina laisvų riebiųjų rūgščių ir trigliceridų kiekį kraujo serume ir sukelia kepenų ląstelių (hepatocitų) uždegimą bei displaziją, vystosi kepenų suriebėjimas. Jo dedama i bet kurį maistą skoniui, aromatui sustiprinti, palaikyti, ypač gausiai jo dedama i perdirbtą, šaldytą, konservuotą maistą.
Aspartamo ir karameles dažiklio yra dideli kiekiai saldžiuose gėrimuose, vaisvandeniuose. Pastarasis sukelia uždegiminius procesus organizme. Aspartamas yra 160 kartu saldesnis už sacharoze.
Vartojant perdirbtą maistą su dideliu aspartamo kiekiu, auga svoris, vystosi cukrinis diabetas.
Gėrimų su fruktoze vartojant daugiau nei 360 ml/dieną, labai reikšmingai skatinamas metabolinio sindromo vystymasis.
Pernelyg didelis suvartojamu vaisių kiekis taip pat skatina kepenų suriebėjimą.


