Kas padeda virškinti sveikai?
Ieškodami sveikos mitybos patarimų, galime lengvai pasiklysti. Vieni žeria argumentus, kodėl reikia nevalgyti mėsos, kiti tvirtina, kad mityboje turi vyrauti riebus maistas, treti skatina atsisakyti apdoroti maistą aukštoje temperatūroje, nes taip sveikiausia. Kadangi nėra vieno principo tinkančio visiems, negalime kategoriškai teigti nei vienos tiesos.
Ko (ne)valgyti?
Svarbu subalansuoti mitybą taip, kad organizmas gautų pakankamai būtinųjų vitaminų ir mineralų, o tai reiškia, kad mityba turi būti kuo įvairesnė. Racione dažnam pravartu didinti daržovių kiekį, tomis, kurių suvalgius neatsiranda nemalonių pojūčių. Pavyzdžiui šviežios salotos ar pomidorai, nebūtinai yra sveiki produktai, jei žmogaus virškinimo sistema nesugeba jų sklandžiai suvirškinti. Tokiu atveju galima rinktis raugintas, troškintus, ant garų virtas daržoves.
Ne mažiau svarbu įsiklausyti į organizmo siunčiamus signalus ir atitinkamai reaguoti į nemalonius pojūčius sukeliančius maisto produktus. Drąsiai galime išskirti produktus, kurie neabejotinai trukdo virškinti sveikai:
• Pusgaminiai,
• angliarūgštės prisotinti gėrimai,
• kofeinas,
• alkoholis,
• pienas (suaugusiems),
• rūkyti, konservuoti, marinuoti gaminiai,
• kvietinių miltų gaminiai,
• cukrus ir saldikliai.
Kaip valgyti?
• Skirkite laiko sąmoningam valgymui.
• Valgymas kai esame alkani, o ne iš nuobodulio, pervargus ar stengiantis numalšinti stresą.
• Valgymas atsisėdus ir atsipalaidavus. Žmonės, kurie valgo eidami, atsistoję ar vairuodami dažnai net nesuvokia, kad valgo, todėl dažniau persivalgo ir suvartoja didelį kalorijų kiekį dienos bėgyje.
• Atsakingas kramtymas. Dažnai cituojamas patarimas „maistą reikėtų sukramtyti 32 kartus prieš nuryjant“. Šis skaičius labai toli nuo realybės. Todėl galima pailginti kramtymo laiką palaipsniui. Jei šiuo metu kramtote 3-5 kartus (dažniausiai žmogus būtent tiek kartų kramto maistą), palaipsniui didinkite iki 10-15 kartų. Taip ne tik geriau suvirškinsite ir įsisavinsite maistines medžiagas, bet ir sotumo jausmas ateis greičiau, dėl to suvalgysite mažesnę porciją. Nepamirškime – virškinimo procesas pirmiausiai prasideda burnoje. O dantys duoti ne tik gražiai šypsenai, bet ir svarbiai virškinimo sistemos funkcijai atlikti. Neabejotinai, pakankamas maisto kramtymas itin svarbus žmonėms, kuriuos kamuoja sunkumo jausmas pavalgius ar refliuksas.
• Valgymas be išorinių dirgiklių – be televizoriaus, be telefono, be knygos ar laikraščio. Kai valgote, tiesiog valgykite, skirkite dėmesį prieš save esančiam maistui ir kompanijai su kuria tą maistą dalinatės.
• Valdykite stresą. Užtikrinti gerą virškinimą sudėtinga, kai organizmas patiria stresą. Klajoklinis nervas jungia smegenis su virškinimo sistema. Tad emocinis ar fiziologinis stresas turi įtaką virškinimui. Galioja ir atvirkštinis procesas, kai uždegiminės virškinimo sistemos problemos gali turėti neigiamą įtaką smegenų darbui, vesti link nuotaikų kaitos, depresijos epizodų ar net atminties pablogėjimo.Stresas yra vienas dažniausių skrandžio opos atsiradimo priežasčių ir taip pat dažnai siejamas su viduriavimu ar net dirgliosios žarnos sindromo atsiradimu.
• Venkite valgyti didelėmis porcijomis ir persivalgyti.
• Sukramtykite visą maistą lėtai iki skystos masės.
• Kad sumažintumėte dujų perteklių ir raugulį, susilaikykite nuo veiklos, sukeliančios oro rijimą, – tai rūkymas, greitas valgymas, gumos kramtymas ir angliarūgštės prisotintų gėrimų vartojimas.
• Ką tik pavalgę nedirbkite fizinio darbo.
Kiek gerti?
Bendra rekomendacija būtų išgerti apie 6 – 8 stiklines vandens per dieną. Jei laukiatės, maitinate, aktyviai sportuojate, daug prakaituojate jūsų skysčių poreikis bus didesnis nei 6 stiklinės. Dažnai mes arba geriame nepakankamai arba atvirkščiai geriame kartu su maistu. Tai gali neigiamai paveikti virškinimo sistemos veiklą. Dažnai nepakankamas skysčių vartojimas yra siejamas ir su vidurių užkietėjimu, virškinimo sistemos sutrikimais ir net odos problemomis.
Tokie skysčiai kaip kava, žalia, juoda ar net žolelių arbatos, pasižymi skysčius varančiomis savybėmis, tad reiktų nepamiršti prie šių gėrimų, naudoti ir paprastą vandenį.
Tokie skysčiai kaip kava, žalia, juoda ar net žolelių arbatos, pasižymi skysčius varančiomis savybėmis, tad reiktų nepamiršti prie šių gėrimų, naudoti ir paprastą vandenį.
Kada valgyti?
Sočiai papusryčiaukite. Valgykite ne rečiau kaip kas keturias valandas. Vakarais pavalgykite likus mažiausiai trims valandoms iki miego.