
Natokinazė – veiksminga pagalba kraujagyslėms
Natokinazė – tai biologiškai aktyvi medžiaga, gaunama iš tradicinio japoniško maisto produkto natto, gaminamo fermentuojant sojų pupeles. Natokinazė pasižymi daugybe žmogaus organizmui naudingų savybių, dėl kurių mokslininkų susidomėjimas šia medžiaga kasmet vis didėja. Natokinazė yra plačiai tiriama ikiklinikiniuose ir klinikiniuose tyrimuose, atrandant vis daugiau galimų panaudojimo medicinoje sričių. Šiame straipsnyje aptarsime fermentuotų sojos produktų istoriją, naudą ir perspektyvas bei natokinazės panaudojimo įvairių ligų gydyme bei prevencijoje galimybes.
Soja – augalas su dvejopa reputacija
Mes visi esame vienaip ar kitaip girdėję apie sojos produktus. Veganai ir vegetarai aukština soją kaip puikų augalinių baltymų šaltinį, galintį pilnai pakeisti mėsą. Sojos baltymai yra pilnaverčiai, tai yra, turi visas nepakeičiamąsias amino rūgštis. 100 g sojos turi apie 36 g baltymų – tai net šiek tiek daugiau, nei vištiena. Be to, soja turi labai mažai sočiųjų riebalų ir visiškai neturi cholesterolio. Tiesa, sojos produktai neatstoja mėsos geležies prasme, nes sojos geležis yra prastai pasisavinama.
Visavalgiai taip pat randa naudos iš sojos produktų: sojų pienas yra alternatyva karvės pienui, sojos varškė tofu yra tiesiog skani, be sojos padažo neįsivaizduojama azijietiška virtuvė, o sojų aliejus pasižymi neutraliu skoniu bei aukštu virimo tašku, todėl plačiai naudojamas maisto gamyboje.
Soja (Glycine) – tai didelė vienmečių žolinių augalų gentis. Ji priklauso pupinių (ankštinių) šeimai, kaip ir mums visiems pažįstami žirniai, pupos, lęšiai, lubinai, avinžirniai ir kiti ankštiniai augalai. Maistui soja naudojama jau gerus 6000 metų, žmonijai tikrai buvo laiko susipažinti su šiuo augalu ir jo sėklomis (pupelėmis).
Soja taip pat naudojama ir medicinoje, ypač dėl jos pupelėse esančių fitoestrogenų. Fitoestrogenai – tai augaliniai junginiai, kurie savo struktūra primena estrogenus – moteriškus lytinius hormonus. Nors fitoestrogenai nėra identiški estrogenams, jie gali prisijungti prie estrogenų receptorių ląstelėse ir sukelti tam tikrą biologinį poveikį, kuris kartais imituoja estrogenų veikimą, o kartais – slopina jį. Sojos fitoestrogenai priklauso izoflavonų grupei ir turi stiprų estrogeninį poveikį, kuris gali padėti moterims subalansuoti hormonų lygį menopauzės metu ir palengvinti simptomus, tokius kaip karščio bangos, nuotaikų svyravimai, naktinis prakaitavimas[1]. Jie taip pat gali padėti apsaugoti nuo kaulų retėjimo ir osteoporozės, mažinti cholesterolį, reguliuoti kraujospūdį. Kai kurie tyrimai rodo, kad fitoestrogenai gali apsaugoti nuo krūties [2] ar prostatos vėžio [3].
Skamba gerai? Deja, bet neretai soja minima ir ne tokiame teigiamame kontekste.
Užbėgant už akių nuogąstavimams dėl genetinių modifikacijų (GMO), svarbu žinoti, kad Europos Sąjungoje GMO maisto produktai yra griežtai reglamentuojami ir vertinami, siekiant užtikrinti jų saugumą vartotojams [4]. Azijos, Europos ir Afrikos (išskyrus PAR) šalys augina nemodifikuotas sojas[5]. Tai susiję su GMO reguliuojančiais įstatymais ir apskritai požiūriu į GMO bei siekį išsaugoti tradicines žemės ūkio praktikas bei užtikrinti maisto saugumą.
Fermentuota soja – raktas į ilgaamžiškumą?
Fermentacija – tai biocheminis procesas, kurio metu mikroorganizmai (bakterijos, mielės ar pelėsiniai grybai) skaido organines medžiagas. Šis procesas plačiai naudojamas maisto gamyboje, medicinoje ir pramonėje. Visiems puikiai pažįstama pieno rūgšties fermentacija lemia, kad iš pieno gaunamas rūgpienis, jogurtas arba kefyras. Alkoholinė fermentacija naudojama gaminant vyną, alų arba duoną.
Fermentacijos atradimas greičiausiai buvo atsitiktinis – žmonės pastebėjo, kad natūraliai fermentuoti produktai ilgiau išsilaiko, yra lengviau virškinami ir įgauna unikalų skonį bei tekstūrą.
Prieš tūkstančius metų žmonės pastebėjo, jog palikus sojos pupeles drėgnoje ir šiltoje aplinkoje, jos natūraliai pradėdavo fermentuotis dėl aplinkoje esančių mikroorganizmų. Laikui bėgant fermentuotos sojos produktai (natto, thua nao, tempeh, knema, douche, gochujang, moromi, chungkookjang, ganjang, doenjang, sieng ir pepok) tapo svarbia Azijos kultūrų dalimi.
Fermentacija skaido sojos pupelėse esančias medžiagas, tokias kaip fitino rūgštis ir oligosacharidai, kurie gali sukelti virškinimo diskomfortą. Todėl fermentuoti produktai yra lengviau virškinami, juose sumažėja antinutrientų, kurie blogina vitaminų ir mineralų įsisavinimą. Fermentuotuose produktuose gausu probiotinių bakterijų, kurios praturtina žarnyno mikroflorą. Be to, fermentuoti sojos produktai ilgiau išsilaiko ir įgauna specifinį umami skonį, kuris tapo svarbiu Azijos virtuvės akcentu.
Na ir galiausiai, fermentuotų sojos produktų vartojimas yra susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, todėl ilgalaikis šių produktų vartojimas laikomas viena (nors toli gražu ne vienintele) iš japonų ilgaamžiškumo priežasčių[6].
Itobiki-natto
Itobiki-natto, arba tiesiog natto, yra tradicinis japonų fermentuotas maisto produktas, gaminamas iš sojų pupelių, fermentuotų su Bacillus subtilis var. Natto bakterijomis. Sojos pupelės iš pradžių mirkomos 12–24 valandas, kad suminkštėtų, tada verdamos arba garinamos ir galiausiai užkrečiamos bakterijomis. Tradiciškai natto pupelės buvo fermentuojamos ryžių šiauduose, kuriuose ir gyvena Bacillus subtilis. Fermentacija vyksta 40–45 °C temperatūroje apie 24 valandas. Po fermentacijos natto brandinamas šaldytuve 1–2 dienas, kad įgautų stipresnį skonį ir tekstūrą.
Fermentacijos metu sojos pupelėse susidaro unikaliomis savybėmis pasižymintis fermentas natokinazė bei kiti biologiškai aktyvūs junginiai, lemiantys lipnią konsistenciją (poliglutamo rūgštis), specifinį kvapą (amoniakas, dimetilpirazinas, diacetilas ir kiti) ir skonį (laisvosios aminorūgštys).
Natto yra vitaminų B1, K1 ir K2 šaltinis.
Vitaminas B1 (tiaminas) – vandenyje tirpus B grupės vitaminas, būtinas energijos gamybai, nervų sistemos veiklai ir angliavandenių apykaitai.
Be tiamino gliukozė ląstelėse negali būti panaudojama energijai gauti. Jis taip pat svarbus nervinių impulsų perdavimui ir dalyvauja nervų mielino apvalkalo gamyboje.
Vitamino B1 trūkumas gali sukelti periferinę neuropatiją, pasireiškiančią nervų pažeidimais, skausmu, dilgčiojimu ar tirpimu galūnėse. Jis taip pat palaiko normalią širdies raumens funkciją ir veikia kaip antioksidantas.
Natto pupelėse yra ir tiamino, ir jo aktyviosios formos tiamino pirofosfato.
Vitaminas K1 (filochinonas) – tai riebaluose tirpus vitaminas, kuris atlieka svarbų vaidmenį kraujo krešėjime. Vitaminas K1 yra pagrindinė augaluose randama vitamino K forma.
Jis reikalingas kraujo krešėjimo faktorių (protrombino ir kt.) sintezei kepenyse. Vitamino K1 trūkumas gali sukelti sunkiai stabdomus kraujavimus.
Dalyvauja osteokalcino (baltymo, svarbaus kaulų mineralizacijai) aktyvavime, padedant palaikyti kaulų stiprumą. Taip pat gali padėti mažinti kraujagyslių kalcifikaciją, nors šią funkciją labiau atlieka vitaminas K2.
K1 trūkumas taip pat siejamas su didesne aterosklerozės rizika.
Vitaminas K2 (menachinonas) – tai riebaluose tirpus vitaminas, kuris padeda reguliuoti kalcio apykaitą organizme, todėl itin reikšmingas kaulų, širdies ir kraujagyslių sveikatai. Jis padeda kalciui patekti į kaulus ir dantis (saugo nuo osteoporozės) bei neleidžia kalciui kauptis arterijų sienelėse (mažina aterosklerozės riziką).
Naujausi tyrimai nagrinėja vitamino K2 vaidmenį neurodegeneracinių ligų, pvz., Alzheimerio ligos prevencijoje – manoma, kad jis apsaugo neuronus nuo oksidacinio streso ir uždegimo. Taip pat K2 gali pagerinti jautrumą insulinui ir mažinti 2 tipo diabeto riziką [7].
Natto yra vienas iš reikšmingiausio šio vitamino natūralių šaltinių.
Natokinazė – kraujotakai naudinga natto pupelių medžiaga
Natokinazė yra pagrindinė aktyvioji natto pupelių medžiaga. Tai fermentas (šarminė serino proteazė), turintis stiprų fibrinolitinį ir trombolizinį (krešulius ir trombus tirpdantį) aktyvumą bei pasižyminti įvairiais poveikiais, įskaitant mikrocirkuliacijos gerinimą, kraujospūdžio mažinimą, aterosklerozės prevenciją, tinklainės apsaugą, priešvėžinį veikimą, uždegimo ir oksidacinio streso slopinimą. Natokinazė nesukelia šalutinių poveikių ir yra labai gerai toleruojama, be to ją galima vartoti per burną[6]
1. Kraujo krešulių prevencija – dėl gebėjimo skaidyti fibriną (baltymą, kuris dalyvauja kraujo krešulių susidaryme) natokinazė mažina trombų susidarymo riziką;
2. Kraujospūdžio mažinimas – natokinazė skatina išsiskirti azoto oksidą, kuris plečia kraujagysles. Taip pat slopina angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) veiklą[8], kuri didina kraujo spaudimą.
3. Cholesterolio mažinimas ir aterosklerozės prevencija – natokinazė gali normalizuoti sustorėjusias arterijų sieneles ir skaidyti aterosklerotines plokšteles, todėl mažėja kraujagyslių užsikimšimo, trombozės ir tokių ligų, kaip insultas ar miokardo infarktas, rizika[8]. Ilgalaikis natokinazės vartojimas padeda sumažinti bendrojo cholesterolio, mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio ir trigliceridų (TG) kiekį kraujyje[9].
4. Priešuždegiminis veikimas – natokinazė mažina laisvųjų radikalų susidarymą ir slopina uždegimo mediatorius[10].
5. Priešvėžinis veikimas – tyrimai rodo, kad natokinazė gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi ir pagerinti išgyvenamumą sergant kepenų arba krūties vėžiu. Natokinazė gali veikti tiek tiesiogiai, slopindama naviko augimą, tiek netiesiogiai, mažindama su vėžiu susijusią trombozę, kuri trukdo priešvėžinių vaistų veikimui. Todėl natokinazės derinimas su chemoterapija gali būti perspektyvi strategija, siekiant pagerinti priešvėžinių vaistų veiksmingumą[11].
6. Neuroprotekcinis veikimas – neurodegeneraciniai sutrikimai, tokie kaip Alzheimerio liga, Parkinsono liga ir amiotrofinė lateralinė sklerozė, pasižymi laipsnišku neuronų nykimu ir kognityviniais sutrikimais. Šios patologijos glaudžiai susijusios su kraujo–smegenų barjero (KSB) sutrikimu. Natokinazė dėl savo fibrinolitinio, priešuždegiminio, antioksidantinio veikimo bei kraujotakos gerinimo gali būti veiksminga priemonė stabdant KSB irimą ir gerinant kognityvines funkcijas[12]. Natokinazė mažina neuronų uždegimą, hidrolizuoja amiloidines plokšteles, todėl gali būti potencialus Alzheimerio ir kitų neurodegeneracinių ligų gydymo vaistas[6]
7. Priešvirusinis veikimas – naujausi tyrimai rodo, kad natokinazė gali skaidyti COVID-19 (SARS-CoV-2) spyglio baltymą (S baltymą), kuris yra būtinas viruso patekimui į ląsteles[13]. Be to, mikrotrombų pašalinimas sumažina COVID-19 komplikacijų riziką[14]
Natokinazės vartojimas sergant cukriniu diabetu
Bet kurio tipo diabetas reiškia, kad gliukozės kraujyje svyravimai yra žymiai didesni, nei diabetu nesergant. Hiperglikemija pažeidžia kraujagysles ir nervus, rūgština vidinę organizmo terpę, didina oksidacinį stresą (nes iš gliukozės susidaro laisvieji radikalai), slopina imunitetą. Laisvieji radikalai pažeidžia ląstelių membranas ir DNR, todėl atsiranda mutacijos ir ląstelės gali supiktybėti. Kitaip tariant, cukrus tiesiogiai didina vėžio atsiradimo riziką. Be to, perteklinė gliukozė nėra vien žmogaus ląstelėms reikalinga energija – ji maitina ir patogeninius mikroorganizmus bei vėžines ląsteles.
Taigi, pagrindinis diabeto kontrolės uždavinys ir tikslas – normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir sumažinti glikemijos šuolius, siekiant išvengti kraujagyslių ir nervų pažeidimo bei diabeto komplikacijų. Šiame procese natokinazė gali būti labai naudinga, ypač dėl kraujotakos gerinimo, trombozės rizikos mažinimo, kraujospūdžio reguliavimo, aterosklerozės prevencijos ir lėtinio uždegimo mažinimo.
Be to, klinikiniai tyrimai rodo, kad natokinazė gerina gliukozės metabolizmą ir mažina rezistenciją insulinui. Natokinazės derinimas su hipoglikeminiais vaistais gali būti nauja strategija ne tik diabetui valdyti, bet ir jo sukeliamų širdies-kraujagyslių ligų prevencijai[11].
Natokinazė gali būti vartojama ir leidžiantis insuliną, tačiau būtina stebėti glikemiją.
Dėl priešuždegiminio bei kraujotaką gerinančio veikimo natokinazė gali būti naudinga esant diabetinei retinopatijai[15].
Kaip vartoti natokinazę?
Natokinazė dažniausiai vartojama kaip maisto papildas, dažnai kapsulių ar tablečių pavidalu. Taip pat jos galima gauti valgant natto, tačiau šis maistas dėl specifinio kvapo ir skonio ne visiems žmonėms patinka.
Natokinazės rekomenduojama dozė yra 2000 FU (fibrino vienetų) per parą. Tačiau klinikiniai tyrimai su žmonėmis rodo, kad natokinazė yra saugi vartoti net ir daug didesnėmis dozėmis. Sveiki savanoriai, 28 dienas vartoję 10 mg/kg natokinazės per parą, nepatyrė jokių reikšmingų nepageidaujamų poveikių[9]. Vieno didžiausių natokinazės klinikinių tyrimų, kuriame dalyvavo 1 062 asmenys, rezultatai rodo, kad net 10 800 FU natokinazės per parą, nesukelia nepageidaujamų poveikių[16].
Visgi, kai kurių atsargumo priemonių būtina laikytis. Natokinazės nerekomenduojama vartoti su kraują skystinančiais vaistais (pvz., varfarinu, aspirinu), nes gali padidėti kraujavimo rizika. Taip pat atsargiai reikėtų vartoti su kraujospūdį mažinančiais vaistais.
Natokinazės negalima vartoti prieš operacijas, nes ji gali turėti įtakos krešėjimui. Nėštumo ir žindymo metu rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
Maisto papilduose natokinazė gali būti derinama su kitais augaliniais ekstraktais, vitaminais bei antioksidantais, siekiant sustiprinti priešuždegiminį bei kraujagysles apsaugantį veikimą.
Pavyzdžiui, natokinazės derinys su monakolinu, polikosanoliu, bergamotės ekstraktu, kurkuminu kartu su dieta padeda sumažinti bendrojo ir MTL cholesterolio („blogojo”) kiekį kraujyje bei padidinti DTL cholesterolio („gerojo”) kiekį kraujyje.
Natokinazės ir kofermento Q10 derinys skiriama širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, padeda mažinti kraujospūdį ir gerina energijos apykaitą ląstelėse.
Natokinazės derinys su ožrage, cinamonu, vynmedžių sėklų ekstraktu, vitaminu K2 ir chromu – vėlgi derinant su mitybos ir fizinio aktyvumo korekcija – gali padėti palaikyti stabilesnį gliukozės kiekį kraujyje.
Natokinazės ir Omega-3 riebiųjų rūgščių derinys naudojamas širdies ir kraujagyslių sveikatai palaikyti, mažina aterosklerozės riziką, kraujospūdį ir gerina kraujotaką.
Natokinazės deriniai su kitomis veikliosiomis medžiagomis dažniausiai yra skirti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai gerinti, uždegimų mažinimui ir kraujotakos stiprinimui. Vartojant maisto papildus būtina prisiminti, kad maisto papildas nėra maisto pakaitalas, negalima viršyti nustatytos rekomenduojamos paros normos ir jokiu būdu nevalia nutraukti gydytojo paskirto medikamentinio gydymo. Ir – be abejo – joks maisto papildas nėra „stebuklinga piliulė“! Labai svarbu tinkama, įvairi ir subalansuota mityba, fizinis aktyvumas bei sveikas gyvenimo būdas.
Literatūra:
