Šaltuoju metų laiku nepamirškite pasirūpinti savo akimis
Šaltuoju metų laiku svarbu ne tik stiprinti organizmą, bet nepamiršti ir akių. Vis ilgėjant tamsiajam paros metui daugiau laiko praleidžiame patalpose, aktyvų laisvalaikį gamtoje vis dažniau keičiame į vakarą prie televizoriaus, darbą prie kompiuterio, mus daugiau supa dirbtinis apšvietimas. Visi anksčiau išvardyti veiksniai neigiamai veikia mūsų regą. Sveikos akys, gera rega padeda geriau pažinti aplinką bei produktyviau gyventi, o visavertė mityba svarbi ne tik norint turėti sveiką organizmą, bet ir akis. Yra dvi regai svarbios medžiagos – liuteinas ir zeaksantinas, kurios gali apsaugoti akis nuo dirbtinės ir ultravioletinės šviesos, tokiu būdu užkirsdamos kelią vystytis akių ligoms.
Liuteino nauda akims
Liuteinas yra gamtinis pigmentas, kuris geltonos spalvos pavidalu randamas lapuose, žieduose ir vaisiuose. Jis sugeria šviesos spindulius ir tokiu būdu apsaugo augalus nuo per didelio saulės poveikio, ypač nuo kenksmingiausių ultravioletinių spindulių sprektrų – mėlyno ir violetinio.
Žmogaus organizme didžiausios liuteino sankaupos yra akies geltonojoje dėmėje, šiek tiek mažiau akies lęšyje, tačiau svarbu pabrėžti, kad liuteinas yra vienas iš dviejų karotinoidų, kurie apskritai yra randami žmogaus akies lęšyje.
Liuteinas apsaugo akis filtruodamas trumpųjų bangų UV spindulius, kurie neigiamai veikia jautrias akies struktūras, kaip antai tinklainę. Dėl savo geltonos spalvos liuteinas bei zeaksantinas geriausiai sugeria daug energijos turinčius mėlynos spalvos šviesos spindulius. Taip pat liuteinas gerina akių kraujotaką, saugo nuo ankstyvos akių kraujagyslių aterosklerozės. Jis yra svarbus senėjimo procese išryškėjančio lęšio sutankėjimo bei kataraktos formavimosi prevencijai.
Mokslininkai tyrimais nustatė, jog papildomi liuteino, zeaksantino bei vitamino E kiekiai yra susiję su sumažėjusiu kataraktos pasireiškimu, o atlikti tyrimai su senyvais jau sergančiais katarakta pacientais parodė, jog vartojant liuteiną 3 kartus per savaitę 2 metus šių pacientų regėjimas gali pagerėti.
Liuteinas apsaugo akis filtruodamas trumpųjų bangų UV spindulius, kurie neigiamai veikia jautrias akies struktūras, kaip antai tinklainę. Dėl savo geltonos spalvos liuteinas bei zeaksantinas geriausiai sugeria daug energijos turinčius mėlynos spalvos šviesos spindulius. Taip pat liuteinas gerina akių kraujotaką, saugo nuo ankstyvos akių kraujagyslių aterosklerozės. Jis yra svarbus senėjimo procese išryškėjančio lęšio sutankėjimo bei kataraktos formavimosi prevencijai.
Mokslininkai tyrimais nustatė, jog papildomi liuteino, zeaksantino bei vitamino E kiekiai yra susiję su sumažėjusiu kataraktos pasireiškimu, o atlikti tyrimai su senyvais jau sergančiais katarakta pacientais parodė, jog vartojant liuteiną 3 kartus per savaitę 2 metus šių pacientų regėjimas gali pagerėti.
Dar viena svarbi patologija, kurios prevencijai ir gydymui yra naudojamas liuteinas, yra senatvinė geltonosios dėmės degeneracija. Tai yra centrinės tinklainės dalies (makulos) degeneracinė liga, kuri yra susijusi su regėjimo sutrikimais. Tai viena svarbiausių senatvinių regėjimo praradimo priežasčių išsivysčiusiose šalyje, kuri lenkia kitas tris pagrindines priežastis: diabetinę retinopatiją, glaukomą bei kataraktą. Pagrindiniai rizikos veiksniai geltonosios dėmės degeneracijos išsivystymui yra senėjimas, rūkymas, oksidacinis stresas bei fiziologiniai dirgikliai, pavyzdžiui, šviesa. Pasaulyje pacientų, sergančių geltonosios dėmės degeneracine liga bei katarakta, yra apie 25 mln., daugiausia iš jų yra vyresni nei 55 metų asmenys. Kiti svarbūs liuteino poveikiai akims yra akių nuovargio, jautrumo šviesai mažinimas, akies audinio stiprinimas bei regėjimo aštrumo palaikymas.
Liuteino šaltiniai
Liuteinas nėra sintetinamas žmogaus organizme, todėl jo būtina gauti su maistu. Jungtinių Amerikos valstijų mokslininkai dar XX a. pabaigoje ištyrė maisto produktus, kuriuose randama daugiausia natūralaus liuteino bei zeaksantino. Jų duomenimis, daugiausia jo yra kiaušinių tryniuose bei kukurūzuose. Taip pat dideli kiekiai randami žalialapėse daržovėse, tokiose kaip špinatai, žaliosios pupelės, brokoliai, bei vaisiuose ir uogose (raudonosios vynuogės, kiviai).
Tačiau siekiant užtikrinti reikiamą pasisavinti karotinoidų kiekį ne visada užtenka to, ką gauname iš maisto, patariama vartoti ir maisto papildus, kuriuose yra karotinoidų.
Amerikoje, ištyrus įprastą mitybą, nustatyta, jog dažniausiai žmogus suvartoja 1–3 mg liuteino ir zeaksantino, tuo tarpu įrodyta, jog ~6 mg per dieną sumažina senatvinės geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Taip pat klinikiniais tyrimais nustatyta, jog didesnis suvartotas liuteino kiekis (~30 mg per dieną) sąlygoja didesnę jo koncentraciją organizme, o kartu ir akies geltonojoje dėmėje.